GOOD NEWS Incredible PBX in the Google Cloud

Eliad

Member
Joined
Aug 13, 2017
Messages
152
Reaction score
22
i just installed one VM on Oregon server Google Cloud. Terrible performance. Just calling in the IVR has a terrible stutter. I should have check first the board before even bothering with this experiment. I thought I can get by using it for my home phone.
 
  • Like
Reactions: PBX Novice

PBX Novice

Member
Joined
Oct 24, 2018
Messages
44
Reaction score
2
i just installed one VM on Oregon server Google Cloud. Terrible performance. Just calling in the IVR has a terrible stutter. I should have check first the board before even bothering with this experiment. I thought I can get by using it for my home phone.
Just patting myself on the back :) lol
 

wardmundy

Nerd Uno
Joined
Oct 12, 2007
Messages
14,955
Reaction score
2,581
Let the dust settle for a few hours. Then try your call again. If you're on the $300 freebie, upgrade your instance to N1-standard-1 machine type after shutdown. Then restart.
 

jreming

New Member
Joined
Mar 27, 2019
Messages
26
Reaction score
5
Just recreated/reinstalled getting the same issue.

these check boxes never change
upload_2019-3-28_16-39-57.png

This error message displays, client shows I am connected and I can call out from truck or any of the system extensions just fine.
I just cant receive calls, as it thinks I am not available
upload_2019-3-28_16-42-41.png
 

wardmundy

Nerd Uno
Joined
Oct 12, 2007
Messages
14,955
Reaction score
2,581
From another thread and also a comment to the Google Cloud article:

For the early adopters, be advised that there is a bug in the Google Cloud implementation that incorrectly sets the permissions on /var/lib/asterisk which means that Asterisk cannot write to its internal database. We’ve amended the tutorial to take this into account, but here’s the fix if you already have built a server:
Code:
chown -R asterisk:asterisk /var/lib/asterisk

amportal restart
Re-save each extension you created after applying the fix above.
 

jreming

New Member
Joined
Mar 27, 2019
Messages
26
Reaction score
5
Looks like that solved the registration issue.

I wonder if thats the issue with the other test vms.

If I am right you might want to incorp it into the script itself, as I have been plagued with this issue for quite some time.

Got it solved on my production server after a failed upgrade attempt, but could never figure out why all of my test servers wouldnt work.


Also Thank You @wardmundy
 

PBX Novice

Member
Joined
Oct 24, 2018
Messages
44
Reaction score
2
I haven't looked at my back-up pbx I created on google cloud for a while and now the gui shows this:
The following commands failed with the listed error
/var/lib/asterisk/bin/module_admin listonline > /dev/null 2>&1 (1)

Any ideas? (yes, I am a novice :)
 

jreming

New Member
Joined
Mar 27, 2019
Messages
26
Reaction score
5
Try running the command in console

/var/lib/asterisk/bin/module_admin listonline
 

PBX Novice

Member
Joined
Oct 24, 2018
Messages
44
Reaction score
2
no repos specified, using: [standard,extended,unsupported] from last GUI setting s
 

dicko

Still learning but earning
Joined
Oct 30, 2015
Messages
632
Reaction score
231
Quick guess , remove the paranthetic argument on the first line of

/etc/asterisk/asterisk.conf


and try over.

a quick bashism :-

sed -i "s/(.*)//" /etc/asterisk/asterisk.conf
 
Last edited:

jreming

New Member
Joined
Mar 27, 2019
Messages
26
Reaction score
5
Heres the contents of asterisk.conf


[directories]
astetcdir=> /etc/asterisk
astmoddir=> /usr/lib/asterisk/modules
astvarlibdir=> /var/lib/asterisk
astagidir=> /var/lib/asterisk/agi-bin
astspooldir=> /var/spool/asterisk
astrundir=> /var/run/asterisk
astlogdir=> /var/log/asterisk

[options]
transmit_silence_during_record=1
languageprefix=1
execincludes=1
dontwarn=yes
 

PBX Novice

Member
Joined
Oct 24, 2018
Messages
44
Reaction score
2
Heres the contents of asterisk.conf


[directories]
astetcdir=> /etc/asterisk
astmoddir=> /usr/lib/asterisk/modules
astvarlibdir=> /var/lib/asterisk
astagidir=> /var/lib/asterisk/agi-bin
astspooldir=> /var/spool/asterisk
astrundir=> /var/run/asterisk
astlogdir=> /var/log/asterisk

[options]
transmit_silence_during_record=1
languageprefix=1
execincludes=1
dontwarn=yes
Thanks I already replaced it with the back-up copy
 

jreming

New Member
Joined
Mar 27, 2019
Messages
26
Reaction score
5
@PBX Novice And that error message may indicate that the modules you have installed are to old.

I am pretty sure I saw a script to upgrade them all somewhere on wards site.
 

dicko

Still learning but earning
Joined
Oct 30, 2015
Messages
632
Reaction score
231
OOps! my formatting error!! and hopefully corrected, the intention is to replace (!) on the [directories] line that will blow it up "fwconsole ma listonline" in versions of FreePBX > 13
 
Last edited:

Members online

No members online now.

Latest Posts

PIAF 5 - Powered by 3CX

Forum statistics

Threads
22,272
Messages
136,516
Members
14,504
Latest member
jebin